ВЗАЄМНА СИГНАЛІЗАЦІЯ У ПОШУКАХ МЕДУ В ЛЮДЕЙ І ПТАХІВ

22.07.2016

ВЗАЄМНА СИГНАЛІЗАЦІЯ У ПОШУКАХ МЕДУ В ЛЮДЕЙ І ПТАХІВ

 

Нове дослідження вчених з Кембріджського університету виявило дивовижний вид співпраці людей і птахів: коли люди розмовляють, маленькі африканські птахи, яких називають медоуказчики (Indicator indicator), слухають їх і навіть розуміють.

Так, фахівці з᾿ясували, що медоуказчики у північній частині Мозамбіку розуміють, коли людина видає спеціальний звук, який нагадує трель, вона хоче знайти дикий бджолиний вулик і смачний мед. Птахи, які почули цю трель, часто приводять шукача меду прямо до "гнізда", натомість отримуючи нагороду – стільниковий мед.

Вчені описують "роботу" птахів так: вони літають від дерева до дерева, окликуючи і ведучи людину до місця розташування бджолиної сім᾿ї. Потім діє людина (її завдання дуже непросте) – вона повинна отримати те саме гніздо.

Таке незвичайне партнерство виникло, за словами біологів, через взаємодоповнюючі навики людини і птахів, і одночасної їх взаємної недостачі. Медоуказчики добре шукають поселення бджіл, але вони не здатні самі дістати смачне частування. Людей бджоли теж жалять, але для птахів укус розлючений комахи може бути смертельним.

Тому птахи і співпрацюють з людьми, які за допомогою сокири відокремлюють бджолині "гнізда" від дерев, потім розпалюють багаття, викурюючи бджіл димом. Однак люди "не такі спритні в пошуках цих солодких джерел", говорить керівник дослідження Клер Споттісвуд (Claire Spottiswoode) з Кембриджського університету.

Взаємодія між одомашненими видами тварин і людьми вже добре відома, але "цікавий факт у випадку з медоуказчиками полягає в тому, що вона характеризує такі ж відносини між дикими тваринами і людьми", повідомляє біолог Клаудія Уошер (Claudia Wascher) з Університету Англії Раскіна.

За її словами, це ніколи раніше не було описано. Хоча наукове дослідження і є новим у цьому відношенні, сама взаємодія і спілкування людей з такими пернатими новими все-таки не назвеш: медоуказчики і люди співпрацюють в Африці таким чином вже протягом тисячі років, а то й більше.

Попередні дослідження в Танзанії і Кенії показали, що люди знаходять мед набагато швидше, якщо вони отримують вказівки від птахів, але Споттісвуд і її колеги хотіли вивчити саме двосторонню взаємодію.

Вони запросили для участі в дослідженні кілька збирачів меду серед людей яо, що живуть на території національного парку Ньяса в Мозамбіку. Яо ловлять рибу і займаються сільським господарством, але у них досить мало коштів, тому дикий мед служить для них важливим джерелом калорій. Крім того, і серед людей яо є ласуни до солодкого.

Мисливці за медом для призову птахів використовують особливий звук, якому навчили їхні батьки. Поки птахи вказують їм дорогу, люди йдуть слідом за ними і продовжують видавати цей звук, тим самим заохочуючи зусилля пернатих. З᾿ясовано, що такий заклик птахів використовують виключно для "полювання" на мед.

Біологи також з᾿ясували, що медоуказчики в три рази частіше показували шлях до бджолиної сім᾿ї, якщо вони протягом усього шляху чули безперервний звук (особливу мелодію) людини, ніж просто сторонні звуки. Результати дослідження показали, що "існує зв᾿язок між людьми і дикими тваринами, які вільно проживають у цій же місцевості", і які розуміють людину, говорить Споттісвуд.

На думку дослідниці, ймовірно, медоуказчики народжуються з деякою схильністю направляти інших до меду, але вони також повинні вчитися інтерпретувати сигнали, які використовують місцеві жителі.

Нове дослідження є важливим підтвердженням співпраці між птахами і людьми, говорить Брайан Вуд (Brian Wood), антрополог з Єльського університету. На даний момент він спільно з Споттісвуд працюють над вивченням того, як збирачі меду в інших місцях Африки сигналізують медоуказчикам про свої потреби.

Звук незвичний, що закликає птахів на допомогу в пошуках меду, можна почути в цьому відео:

 

Дослідження опубліковане в науковому журналі Science.


 

» Всі новини