У глибоководних гарячих джерелах знайдені шість нових видів тварин

15.01.2017

У глибоководних гарячих джерелах знайдені шість нових видів тварин

 

Автор Антоненко Андрій

 

Шість нових видів тварин виявлені в гідротермах на дні Індійського океану, повідомляє BBC. Це черви, молюски і один краб. Автори відкриття з Саутгемптонського університету в Великобританії описали ці види в журналі Scientific Reports.

Гідротерми – це підводні джерела гарячої мінералізованої води. Це явище відкрили в 1970-х роках під час вивчення Світового океану. Незважаючи часто на велику глибину розташування і високу температуру, навколо гідротерм кипить життя з найрізноманітніших організмів, які не мають аналогів серед живучих на поверхні землі. В океанських гідротермах відкриті понад 400 видів.

У 2011 році вчені вивчали регіон на південному сході Індійського серединного хребта, використовуючи безпілотного підводного робота, і вже тоді помітили, що знайшли багато нових істот. Тепер вони проаналізували 21 організм з району Лонгкі (Дихання дракона) і порівняли їх з генотипами відомих видів.

З᾿ясувалося, що серед нових видів є такі істоти:

Краб Kiwa tyleri

Молюск Gigantopelta aegis

Молюск Phymorhynchus n. sp.

Морська качечка Neolepas sp.

Багатоощетинковий черв Peinaleopolynoe n. sp.

Поліхета Hesiolyra cf. bergi

«Наші результати показали, що нам потрібно продовжувати вивчати ці гідротерми, особливо якщо ми хочемо зрозуміти, який ефект здійснить видобуток корисних копалин в цьому регіоні», – цитує видання доктора Джона Коуплі (Jon Copley), який керував дослідженням.

Передбачається, що глибоководний видобуток корисних копалин буде активно розвиватися в майбутньому. Зараз цю діяльність регулює Міжнародна організація по морському дну, створена ООН. Учасникам з 16 країн, для видобутку зарезервована площа один мільйон квадратних кілометрів у Тихому та Індійському океані, в Атлантиці.


 

» Всі новини