ДВА ЛИМОННО-ЖОВТІ ВИДИ КАЖАНІВ, ВИЯВЛЕНІ В АФРИЦІ

28.07.2018

ДВА ЛИМОННО-ЖОВТІ ВИДИ КАЖАНІВ, ВИЯВЛЕНІ В АФРИЦІ

 

By Mindy Weisberger, Senior Writer | LiveScience

 

Два недавно знайдені види кажанів, виявлені в Кенії, є приємними, лимонно-жовтими кульками. Але вчених зацікавили не лише їхні крихітні розміри; тварини дають важливі підказки про деякі дуже заплутані гілки у родинному дереві кажанів.

Кажани в роді Scotophilus (skuh-TOE-fill-us), також відомі як африканські жовті хатні кажани, живуть поруч із людьми, як правило, гніздяться в карнизах і кроквах. Вчені виявили перший вид Scotophilus близько 200 років тому. З тих пір описано 21 вид по всій Африці та Південно-Східній Азії,  13 видів живуть на африканському континенті, - але число африканських видів може становити до 15, - повідомляють дослідники в новому дослідженні. І вони не всі жовтого забарвлення. Ці комахоїдні-кажани можуть важити до 3 унцій (85 грам) і мають у різній мірі жовтувате забарвлення – від білого до коричневого та апельсиново-золотого. Співавтор дослідження Брюс Паттерсон (Bruce Patterson), куратор Макартурської колекції ссавців  Польового музею природної історії (FMNH) в Чикаго, сказав Live Science. Але оскільки різноманітні види Scotophilus можуть виглядати дуже схожими, визначати, де знаходяться різні види і скільки видів тварин населяють певний регіон, було важко, написав електронною поштою автор дослідження Теренс Демос (Terrence Demos), доктор-дослідник з Інтегративного дослідницького центру FMNH.

Ситуація ще більше ускладнена тим, що деякі види кажанів отримали наукові назви, незважаючи на неповні аналізи, а інші види отримали дубльовані назви, пояснив Паттерсон. Дослідники зібрали ДНК із зразків шкіри, взятої з кажанів у Кенії, щоб використовувати їхні дані для організації/ідентифікації відомих видів і підвидів (популяції, які генетично схожі, але географічно ізольовані). Окрім розкриття деяких зв'язків між африканськими жовтими хатніми кажанами, їх аналіз розкрив два раніше невідомих види, пишуть автори.

Ґрунтуючись на своїх відкриттях про цю різноманітну, незрозумілу групу, подальші дослідження ДНК за допомогою більш широкої вибірки летючих мишей дозволять виявити ще нові види жовтих хатніх кажанів, розподілених по континенту, додав Демос.

 

Результати були опубліковані в Інтернеті 11 липня в журналі Frontiers in Evolution і Ecology.

» Всі новини