Заповідник заради збереження одного виду птахів

26.11.2015

Заповідник заради збереження одного виду птахів

 

В Австралії створюють новий заповідник, площею 56 тис. га, з метою збереження чи не найрідкіснішого виду птахів – нічного папуги (Pezoporus occidentalis (Gould, 1861)).

Менеджер колекцій Південно-Австралійського музею доктор Філіп Хортон говорить про знахідку так: "Це одна зі святих чаш Грааля, і ймовірно, один з найрідкісніших видів у світі".

Цього австралійського папугу вважали вимерлим, оскільки 75 років не було жодної інформації щодо його спостережень. Але у 2013 році натураліст Джон Янг виявив птаха та його пір’я у південно-західному Квінсленді. З того часу еколог доктор Стів Мерфі почав цілеспрямовані дослідження у цьому місці. З його слів зрозуміло, що збереження виду від повного вимирання залежить сьогодні від збереження цього локалітету поширення птахів.

Розташування заповідника залишається таємницею, оскільки вчені дуже занепокоєні надзвичайно малою кількістю папуг, а виявлення їх може загрожувати збереженню виду.

Птахам можуть загрожувати різноманітні фактори, зокрема, пожежі, дикі хижаки (у тому числі й кішки) і люди.

На створення заповідника планують витратити 5 млн. доларів, з яких 400 тис. – на план дій зі збереження цього виду. Фінансування збереження цих унікальних птахів отримане від неурядової організації «Збереження спадщини Буша» (Австралія), уряду штату Квінсленд, приватних внесків благодійних організацій та осіб.

Однією із важливих загроз виду була відсутність знань про папуг та їхнє поширення. Тому, дослідники кажуть, що задля збереження важливо зайнятися пошуком інших місць поширення виду в Австралії, а при виявленні – створювати там заповідні території. Це співзвучно із загальнодержавними намірами збільшення відсотку заповідних територій (до 17%), про що заявив Міністр Національних парків Стівен Майлс. На сьогодні, заповідні території займають лише 7,7 % території Квінсленда.

Інформацію взято:

http://www.abc.net.au/news/2015-08-10/night-parrot-nature-reserve-created-queensland-endangered-bird/6680392

http://www.abc.net.au/news/2015-11-24/rare-night-parrot-gets-boost-with-5m-plan-to-protect-species/6970098

Нічний папуга (Pezoporus occidentalis) – малюнок художника Мартіна Томпсона.

» Всі новини