14 тварин оголосили вимерлими у 21-му столітті

01.11.2016

14 тварин оголосили вимерлими у 21-му столітті

By Story Hinckley, Staff, October 22, 2015

За даними The Christian Science MONITOR

 

Незважаючи на міжнародне законодавство, людство, як і раніше викликає вимирання видів у всьому світі.

 

1. Піренейський козеріг, Capra pyrenaica pyrenaica, 2000.

Піренейський козеріг, також званий Bucardo, був одним з чотирьох підвидів іспанського козерога. Ендемічний підвид поширений на Піренейському півострові, самці цих козерогів були відомі своїми великими вигнутими рогами.

Конкретні причини їх зникнення невідомі, але полювання здійснювало постійний тиск на популяцію козерогів протягом останніх 200 років. Експерти також припускають, що сприяли зниженню чисельності й домашні кози, велика рогата худоба і коні. Остання Bucardo, самка «Селія», була вбита у 2000 році після того, як вона зірвалася і впала зі зламаною гілкою.

 

 

2. Пo'o-Улі (Чорнолиця квіткарка), Melamprosops phaeosoma, 2004

Ендемік гавайського острова Мауї, цей вид досі числився під загрозою зникнення, але МСОП підозрює, що птах, ймовірно, вимер.

У 1973 році дослідники нарахували, що менше 200 чорнолицих квіткарок жили у дикій природі, а в період між 1975 і 1985 роками швидко скорочували свою чисельність.

 

 

3. Помаранчева жаба, Incilius periglenes, 2004

Дослідники вважають, що цей вид жив лише в Reserva Biologica Monteverde, Коста-Ріка, у вузькому діапазоні висот від 5000 до 5300 футів над рівнем моря. Розмножувався щороку у тимчасових водоймах на початку сезону дощів.

У 1988 році, незважаючи на інтенсивні пошуки, було виявлено тільки 8 самців і 2 самки. У 1996 році МСОП зачислив цих жаб до тих, які знаходяться в критичному стані, а з 2004 року – як вимерлі.

До вимирання призвело підвищення температури, викликане глобальною зміною клімату, яке й створило ідеальні умови для розвитку хитрідіомікозу, грибкового захворювання яке є смертельними для амфібій.

 

4. Жаба Ередіа, Craugastor escoces, 2004

Ця маленька жаба була колись звичайною вздовж струмків у вологих, гірських місцях проживання з переважанням вічнозелених дерев, у Коста-Ріці. На відміну від більшості жаб, які відкладають ікру, експерти вважають, що жаби ередіа пропускаються стадії пуголовка, - у них відразу вилуплюються малята.

Вчені шукали цей вид у Коста-Ріці з 1986 року і оголосили його вимерлим у 2004. Як із помаранчевою жабою, дослідники передбачають, що хитрідіомікоз є ймовірною причиною вимирання.

 

 

5. Китайський веслоніс, Psephurus gladius, 2007

Оскільки китайські веслоноси жили тільки в річці Янцзи, їхній різкий спад чисельності почався після будівництва дамби Гечжоуба в 1981 році, в середній течії ріки.

Гребля перекрила маршрут міграції китайського весло носа до нерестовищ у верхній частині річки. Крім того, веслоноси плавали у ровах, розташованих уздовж річки, що робило їх легкою здобиччю для рибальських сіток.

Останніх двох дорослих самок спостерігали у 2003 році.

 

6. Китайський річковий дельфін (Байджі дельфін), Lipotes vexillifer, 2008

МСОП відніс дельфінів Байджі, до тих, які знаходяться в критичному стані в 2008 році, назвавши їх "самим близьким до зникнення китоподібним у світі», і експерти вважають, що Байджі тепер вимер. З 2006 року дослідження з використанням гідрофона, для прослуховування свисту дельфінів, не дали знахідок жодного дельфіна в Янцзи.

У 20-му столітті, цей вид був виявлений в низці китайських річок, але на межі 21-го століття, ці дельфіни жили тільки в Янцзи.

Зникненню виду сприяли: електричний лов риби, який строго заборонений, але до сих пір широко практикується в Янцзи, - вбили багатьох дельфінів та їхній корм. Греблі на ріці перешкоджали їхньому рух вгору за течією і блокували притоки, виснажуючи рибні запаси. Забруднення навколишнього середовища, у вигляді 16 мільярдів кубічних метрів стічних вод, що скидаються в річку щорічно, також зіграли свою роль.

 

7. Нетопир острова Різдва, Pipistrellus murrayi, 2009

Останній відомий нетопир з острова Різдва пропав безвісти у серпні 2009 року, і жодного разу не був виявлений з тих пір.

Цей крихітний вид кажана був ендеміком острова Різдва, Австралія. Вчені спантеличені його занепадом, оскільки їхнє рідне середовище проживання залишається практично незмінним протягом останніх 20 років.

Недавнє збільшення кількості жовтих мурахи (Anoplolepis gracilipes), можливо, погіршило ситуацію, але останні вивчені особини нетопирів виявилися в хорошому стані. Нетопири зазвичай ночують під корою та опалим листям під пологом тропічного лісу. Довгостроковий моніторинг їх ультразвуковими датчиками показав, що крихітні летючі миші зазнали зниження чисельності на 90 % ще в період між 1994 і 2006 роками.

 

8. В'єтнамський носоріг, Rhinoceros sondaicus annamiticus, 2010

Незважаючи на усі дії МСОП, в᾿єтнамський носоріг, як підвид яванського, знаходився в критичному стані. З 2008 року, експерти вважали цей підвид зниклим. Проте, аналіз ДНК носорога у Національному парку В᾿єтнаму «Cát Tien» у 2009 році підтвердив, що один носоріг жив у цій області. Експерти і раніше стежили за цією 15-25-річною самкою, доки вона не була вбита у квітні 2010 року. Останній відомий в᾿єтнамський носоріг знайдений з відрізаними рогами – доказом того, що вона була вбита браконьєрами.

 

 

9. Західний чорний носоріг, Diceros bicornis longipes, 2011

Незважаючи на серйозні пошуки західного чорного носорога у 2006 році, експерти не змогли знайти ніяких слідів його в межах останнього ареалу поширення в Камеруні. Тому МСОП, у 2011 році, відніс цей підвид до вимерлих .

Під час пошуків, дослідники знайшли лише докази широко розповсюдженого браконьєрства.

 

 

 

10. Абінгдонська слонова черепаха Geochelone nigra abingdoni, 2012

Абінгдонська слонова черепаха вважалася вимерлою в середині 1900-х років. Проте, на подив дослідників, угорський вчений знайшов самотню черепаху на острові Пінта у 1971 році: одинокого самця Джорджа.

Дослідники шукали йому пару у зоопарках по всьому світу, але марно. Вчений з Єльського університету, який вивчав генетику цих гігантських галапагоських черепах, знайшов кілька гібридних черепах на вулкані Вольфа. І вчені отримали надію на відновлення цих черепах. Але Джордж, помер у Центрі вирощування черепах у Пуерто-Айора на острові Санта-Крус (Галапагоські острови) у 2012 році. Він помер у відносно в доброму здоров᾿ї, у віці понад 100 років.

 

11. Пірникоза Алаотра, Тachybaptus rufolavatus, 2012

У 2010 році був повторно проведений облік пірникіз Алаотра, які знаходяться на межі зникнення. Птах названий на честь неглибокого, солонуватого озера Алаотра, на Мадагаскарі. Лише 12 особин виду обліковані на озері в 1982 році, а до 1985 року їхня чисельність скоротилося до двох.

Чутки про спостереження виду були до кінця 20-го століття, але коли вчені обстежили територію в 2000 році, жодних особин цього виду не було знайдено ні на Алаотра, ні на навколишніх озерах. Пірникози зіткнулися з низкою загроз, у тому числі: втрати місця існування на рисових фермах, забруднення води з довколишніх сільського господарств та інших.

 

 

12. Тайванський димчатий леопард, Neofelis nebulosa brachyura, 2013

Починаючи з 2000 року, вчені шукали тайванських димчатих леопардів. Гігантські кішки були ендеміками Тайваню і окремим підвидом. Падіння їх чисельності викликане руйнуванням середовища проживання і перепромислом шкур.

Димчаті леопарди воліють жити в первісних вічнозелених тропічних лісах Південно-Східної частини Тайваню, яка переживає найшвидші темпи вирубки лісів у світі.

 

 

 

13. Довгощелепа тристамела, Tristramella sacra, 2014

Довгощелепі тристамели жили в озерах і їли зоопланктон та інших дрібних риб. Це риби, інкубація ікри у яких вібувається в роті самця, під його захистом.

Цей вид був ендеміком озера Кінерет в Ізраїлі (відомого як море Тіберія і Галілейське). Довгощелепі тристамели в 2006 році зараховані до видів, які перебувають під загрозою зникнення, а в 2014 році – до списку вимерлих.

 

14. Східний Кугуар, Puma concolor couguar, 2015

Служба риби та дичини США (USFWS) розпочала офіційне дослідження східної пума в 2011 році, через 36 років після того, як цей підвид вперше був класифікований як такий, що знаходиться під загрозою зникнення.

Східні кугуари, були поширені раніше від південної Канади до Південної Америки. Експерти припускають, що зниження чисельності пум почалося, коли європейські іммігранти почали вбивати тварин, щоб захистити свої родини і домашню худобу.

» Всі новини