Виявлено істоту, через століття після її відкриття

11.12.2016

Виявлено істоту, через століття після її відкриття

 

У Каліфорнії океанологи знайшли апендикулярію, яку в останній раз у Тихому океані спостерігали у минулому столітті. Як повідомляє Marine Biodiversity Records, мова йде про безхребетну тварину Bathochordaeus charon, що нагадує пляму – «кляксу».

Роберт Шерлок з Дослідницького інституту Монтерей-Бей в Мосс-Лендінзі розповів, що «клякса» зачепилася за батискаф учених і виплила на поверхню. За словами океанолога, вона виявилася живою і абсолютно неушкодженою. Тварину одразу ж препарували і підготували для транспортування в Смітсонівський музей.

Звичайні апендикулярії схожі на пуголовків, їх розміри, зазвичай, не перевищують декількох міліметрів. У 1899 році німецький біолог Карл Чун, вивчаючи флору і фауну південної Атлантики, виявив в океані незвично велику апендикулярію. Він прийшов до висновку, що це рідкісний глибоководний організм. Чун назвав цю істоту Bathochordaeus charon, на честь персонажу грецької міфології Харона, який перевозив душі мертвих через річку Стікс.

За десятки років пошуків ніхто з дослідників не знаходив більше жодного представника цього виду тварин. Деякі вчені заявили, що Чун помилився під час опису спійманої ним апендикулярії.

Повна стаття за адресою: https://mbr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41200-016-0075-9


 

» Всі новини