ВЧЕНІ З᾿ЯСУВАЛИ, ХТО ЇСТЬ БІЛЬШЕ - ПАВУКИ, КИТИ ЧИ ЛЮДИ

19.03.2017

ВЧЕНІ З᾿ЯСУВАЛИ, ХТО ЇСТЬ БІЛЬШЕ - ПАВУКИ, КИТИ ЧИ ЛЮДИ


Автор Антоненко Андрій

Павуки з᾿їдають приблизно 400-880 мільйонів тонн комах щороку, що дорівнює масі м᾿яса, що з᾿їдається людством, і приблизно в два рази більше, ніж маса всіх людей на Землі, йдеться в статті, опублікованій у журналі Science of Nature.
«Ці оцінки підкреслюють ту роль, яку павуки відіграють у житті природних або напівприродних середовищ існування, оскільки багато видів шкідників і поширювачів хвороб розмножуються саме в тих лісах і на луках, де живе основна маса павуків. Ми сподіваємося, що наші дані допоможуть зрозуміти, наскільки важливу роль відіграють павуки в глобальних ланцюжках харчування Землі», - пишуть вчені.
Клаус Біркхофер (Klaus Birkhofer) з університету Лунда (Швеція) і Мартін Нюффелер (Martin Nyffeler) з університету Базеля (Швейцарія), використовуючи дотепну систему підрахунку біомаси, з᾿ясували, що павуки споживають приблизно стільки ж їжі, скільки всі хижі кити на Землі.
На сьогодні, за підрахунками вчених, на Землі проживають близько 46 тисяч видів павуків. Вони населяють вусі екологічні ніші і континенти Землі, окрім Антарктики. Значна частина сучасних павуків і павукоподібних, порівняно з двометровими ракоскорпіонами ордо викового періоду або метровими мега-павуками кам᾿яновугільного, мають невеликі розміри. Це ускладнює підрахунок і оцінку їх екологічної ролі.
Біркхофер і Нюффелер пішли іншим шляхом: вони підрахували приблизну масу павуків в різних регіонах світу, де їх популяції були добре вивчені в минулому, простежили загальні тренденції поширення і використали всі ці дані для оцінки загальної маси павуків на Землі. Як виявилося, всі павуки Землі важать приблизно 25 мільйонів тонн.
Підрахунок їхніх апетитів, як відзначають дослідники, полегшує те, що майже всі павуки є хижаками, які мають схожу дієту. Використовуючи вже відомі дані щодо кількості і маси їжі, яку з᾿їдають лісові й пустельні павуки, вчені прийшли до висновку, що ці членистоногі щороку знищують від 440 до 880 мільйонів тонн комах.
Що цікаво, 95 % цієї біомаси припадає на природні місця існування, а не на культивовані поля або напівкультурні посадки дерев, де павуки добувають лише 2 % від загального обсягу свого «раціону». Вчені пов᾿язують це з тим, що павуки погано приживаються в екосистемах, у життя яких постійно втручається людина. Проте, павуки все одно повинні відігравати значну роль у житті людини, оскільки багато комах, зокрема, такі як комарі та мошки, або сарана і різні жуки – розмножуються не в містах і не на сільськогосподарських полях, а в лісах та в диких степах.
 

» Всі новини