ВЧЕНІ ОЦИФРУЮТЬ БУДОВУ ПОНАД 20 000 ХРЕБЕТНИХ ТВАРИН

12.09.2017

ВЧЕНІ ОЦИФРУЮТЬ БУДОВУ ПОНАД 20 000 ХРЕБЕТНИХ ТВАРИН

Автор: Антоненко Андрій

1 вересня стартує проект oVert, у рамках якого вчені з різних університетів та інститутів США оцифрують внутрішню будову понад 20 000 хребетних тварин. На проект, який очолює герпетолог Девід Блекберн (David Blackburn) із Флоридського музею природної історії, Національний науковий фонд США виділив 2,5 млн. доларів. Про це повідомляє Science.

Оцифрування буде проводитися на підставі даних комп᾿ютерної томографії, а в результаті буде побудована детальна 3D-модель тварин кожного виду. Матеріал планується брати з колекцій 16 музеїв і університетів Сполучених Штатів. У тому числі 1000 тварин, що представляють підтип хребетних найбільш повно, будуть підготовлені до оцифрування особливим чином – витримані в спеціальному йодовмісному розчині, завдяки якому м᾿які тканини (м᾿язи, судини, мозок ...) виглядатимуть на знімках особливо контрастно.

Готові 3D-моделі будуть завантажені в уже існуюче онлайн-сховище MorphoSource, створене Дугом Бойером (Doug Boyer), еволюційним антропологом з Дьюкского університету в Даремі (США). Таким чином, вони стануть доступними вченим усього світу, які займаються порівняльною анатомією, біологією розвитку та іншими суміжними науками.

«Ідея в тому, щоб «зняти зразки з полиці» і віддати їх у якомога більшу кількість рук, у вигляді, придатному для серйозних і масштабних досліджень», – пояснив Блекберн.

Цікава історія виникнення ідеї проекту. Все почалося з того, що Адам Саммерс (Adam Summers) сканував за допомогою комп᾿ютерної томографії мертвих риб і викладав результати в Twitter з хештегом #scanAllFish ( «відсканувати всіх риб»). Блекберн у відповідь пообіцяв відсканувати всіх жаб і почав шукати однодумців і фінансування під цю ідею – в результаті чого і з᾿явився проект oVert.

» Всі новини