МЕТЕЛИКИ ВІДКРИВАЮТЬ ТАЄМНИЦІ НАШОГО КЛІМАТУ

10.02.2018

МЕТЕЛИКИ ВІДКРИВАЮТЬ ТАЄМНИЦІ НАШОГО КЛІМАТУ

 

Кеті Павід (Katie Pavid)

British Museum of Natural History

 

Зміна клімату має драматичний вплив на життя британських метеликів – вони виводяться раніше, змінюються у розмірах та живуть у нових місцях існування.

Дослідники музею Стів Брукс та доктор Анґела Селф (Steve Brooks and Dr. Angela Self) використовують оцифровані колекції для відстеження змін вітчизняних видів метеликів за останні 140 років безпрецедентних коливань температури в Британії.

Британські літа стають теплішими, а весни квітують раніше, найчастіше приносячи м'які температури й синє небо вже в лютому. Комплексний життєвий цикл метеликів залежить від точного балансу в екосистемі, в тому числі від тепла та доступності їжі. Відстеження їхніх звичок може дати важливі уроки щодо стану навколишнього середовища.

Згідно з даними Met Office, середні температури Великобританії зросли на 0,6 °С між 1870 і 1970 роками, і з тих пір підвищувалися ще швидше, збільшившись на 1,5 °С протягом останніх 40 років. Ця зміна частково викликана зростанням рівня вуглекислого газу та інших газів в атмосфері, що створило парниковий ефект.

У колекціях музею містяться дані про британських метеликів, що виходять за межі дев'ятнадцятого століття – цінний інструмент для дослідників, які сподіваються виявити довгострокові тенденції в наших змінних екосистемах.

Ці дані вперше з'являються в Інтернеті завдяки проекту музею iCollections, коли Стів Брукс мав доступ до 180 000 зразків метеликів на робочому столі. З д-ром Філом Фенбергом (Dr. Phil Fenberg), колегою з Саутгемптонського університету, Брукс та д-р Селф вивчали життєвий цикл, розмір і розподіл Epargyreus clarus, метелика з родини Головчаків (Товстоголовок), поширеного головним чином на низькотравних пасовищах на півдні Англії.

Цей метелик добре підходить для вивчення зміни клімату через його річний репродуктивний цикл та середовище існування.

Дослідники виявили, що в тепле літо метелики більші та вилітають раніше. Брукс сказав: "Реагування виду на температуру є важливим для розуміння екологічних та еволюційних наслідків зміни клімату. Наше дослідження було б неможливим без даних з оцифрованих колекцій у поєднанні з щомісячними рекордами температури".

Виявилося, що в роки, коли в Англії були теплі червневі температури, дорослі самці метеликів мали більші крила, а в теплому липні обидві статі з'явилися раніше зі своїх лялечок.

Брукс сказав: "Гусениці в останній стадії росту в червні, тому більш теплі умови можуть означати, що вони можуть рости швидше, і вони можуть отримати кращу якість продуктів харчування.

У липні дорослі метелики розвиваються з лялечок і з'являються раніше, коли рік тепліший.

А теплий серпень, означає, що метелики можуть полетіти далі на північ, ніж раніше.

Наше дослідження показало, що ці три особливості щодо змін клімату вперше трапляються в межах одного виду".

Проте, потрібно більше досліджень з іншими британськими видами метеликів, щоб з'ясувати, які зміни виникають і відбуваються раніше.

Очікується, що метелики, які раніше були обмежені поширенням на півдні Англії, розширюють свій ареал на північ, у міру змін клімату.

Правило Бергмана, назване на честь німецького біолога ХІХ століття Карла Бергмана, голосить, що при підвищенні температури мікроорганізми зменшуються.

Це пояснюється тим, що теплі температури дозволяють прискорювати швидкість метаболізму живих істот, тобто вони потребують більше їжі для досягнення та підтримки великих розмірів тіла.

Робота продемонструвала, що Epargyreus clarus виступає проти цього правила, ймовірно, тому що у виду лише одна генерація щороку. Метелики ростуть довше, ніж види, які виробляють кілька поколінь кожного літа.

Дослідження Брукса про зміну життя метеликів допомагають ученим зрозуміти, наскільки теплі глобальні температури впливають на види в Британії. Він сказав: "Ця робота була б неможливою без доступу до цифрових колекцій британських видів, що дозволило нам опрацювати великі обсяги даних. Зміни розміру метелика та його особливості допоможуть нам зрозуміти більш широкий вплив глобальних змін клімату на британські організми та екосистеми".

» Всі новини