У ТАЇЛАНДІ ОПИСАНО НОВИЙ ВИД ТОНКОРУКИХ ЧАСНИЧНИЦЬ

20.09.2018

У ТАЇЛАНДІ ОПИСАНО НОВИЙ ВИД ТОНКОРУКИХ ЧАСНИЧНИЦЬ

05.09.2018 | Біологія

 

Співробітник біологічного факультету МГУ і Російсько-В'єтнамського Тропічного науково-дослідного і технологічного центру Микола Поярков спільно з колегами з В'єтнаму і Таїланду виявив в горах на заході Таїланду новий вид часничниць. Тварина отримала латинську назву Leptobrachium tenasserimense. Опис нового виду підтвердили молекулярними даними. Спільна експедиція вважає, що є всі підстави вважати, що регіон населений великою різноманітністю часничниць та інших земноводних.

Фауна Південно-Східної Азії, особливо амфібій та рептилій, вивчена недостатньо. Навіть в рамках такої невеликої систематичної групи, як рід, можуть виникнути розбіжності з приводу того, яка тварина й куди належить. Наприклад, у 2010 році молекулярні дані показали, що рогаті часничниці роду Leptobrachium належать до двох приблизно однакових за кількістю видів груп - західно-індокитайської (підрід Leptobrachium) і східно-індокитайської (підрід Vibrissaphora). Але не всі біологи визнають нову класифікацію: деякі стверджують про приналежність до підроду Vibrissaphora тільки одиного-двох видів тонкоруких часничниць, спираючись головним чином на зовнішню будову цих амфібій.

Автори нової статті не ставили собі за мету уточнити систематику земноводних роду Leptobrachium, але, тим не менш, внесли вклад у вирішення цього питання. В ході пошуків нових видів амфібій на горі Кхао Гавкотом зоологи зловили і зафіксували в формаліні кілька земляних жаб невідомого виду. Частину екземплярів передали Зоологічному музею МГУ (Росія), а частину - в герпетологічну колекцію Школи сільського господарства і природних ресурсів Університету Пхаяу (Таїланд).

Зовнішній вигляд цих жаб був детально описаний, з проведенням морфометричних вимірювань особин, а з тканин м'язів і печінки декількох особин виділили ДНК, у тому числі мітохондріальну. Секвенування ДНК нових тонкоруких часничниць проводили в Москві і отримані послідовності порівняли з аналогічними у вже відомих видів роду Leptobrachium, повторивши це і з рибосомальною РНК.

Морфологічні та молекулярно-біологічні дослідження показали, що виявлені земляні жаби належать до нового виду, якому дали назву Leptobrachium tenasserimense на честь старої назви мьянмарської провінції Танінтайї (до 1989 року називалася Тенассерім), поблизу кордону з якою й були знайдені ці земноводні. Порівняння рибосомальних РНК і мітохондріальних ДНК Leptobrachium tenasserimense і інших земляних жаб того ж роду показало, що його дійсно потрібно ділити на два підроди, а нововідкритий вид відноситься до підроду Leptobrachium. Теннассерімських тонкоруких часничниць можна відрізнити від найближчих родичів за округлою формою всіх пальців, відсутністю шипів на нижній губі у статевозрілих самців, численними біло-блакитними плямами на черевці і двоколірною райдужною оболонкою. Самці трохи дрібніші від самок, з довжиною тіла в середньому 4,9 см, а самок - в середньому 5,7 см.

На основі отриманих даних автори статті припустили, що область гірських лісів на заході Таїланду, що межує з М'янмою, населена безліччю безхвостих земноводних, видову приналежність яких ще тільки належить з'ясувати. Ця гіпотеза має непрямі підтвердження: зоологи регулярно виявляють в зазначеному регіоні невідомих жаб, часничниць і квакш.

Стаття опублікована у журналі Peer.


 

» Всі новини