ГЕНЕТИКИ З'ЯСУВАЛИ ПОХОДЖЕННЯ НАЙМЕНШОГО НЕЛІТАЮЧОГО ПТАХА

08.12.2018

ГЕНЕТИКИ З'ЯСУВАЛИ ПОХОДЖЕННЯ НАЙМЕНШОГО НЕЛІТАЮЧОГО ПТАХА

   03.11.2018 | Біологія

Вчені з Лундського університету та Інституту африканської орнітології імені Фіцпатріка Університету Кейп-Тауна проаналізували ДНК найменшою в світі нелітаючго птаха – тристанського пастушка (Atlantisia rogersi). Це дозволило визначити найближчих родичів птаха і нарешті відповісти на питання, як цей вид потрапив на віддалений острів посеред Атлантичного океану.

Тристанський пастушок поширений тільки на невеликому острові Неприступний (Недоступний) в архіпелазі Тристан-да-Кунья. Цей архіпелаг вважається одним з найвіддаленіших від материків населених місць на Землі. Він знаходиться на віддалі понад 2800 кілометрів від Африки та понад 3300 кілометрів від Південної Америки.

Першим натуралістом, який дізнався про тристанського пастушка, став шотландський зоолог Чарльз Томсон, який відвідав острів 1873 року. Він записав розповіді місцевих жителів про птаха, який не вміє літати і живе в заростях чагарників, але не зміг добути хоча б екземпляр.

Перший науковий опис тристанського пастушка зробив 1923 року лікар і орнітолог Персі Лоу. Він вважав, що колись ці нелітаючі птахи пішки досягли майбутнього архіпелагу Тристан-да-Кунья, переміщаючись суходолом, який тепер пішов на дно Атлантичного океану, і тому дав птаху латинську назву Atlantisia, натякають на легендарну Атлантиду.

Автори нинішнього дослідження зуміли встановити, що предки тристанського пастушка з'явилися на острові Неприступний близько 1,5 млн. років тому, досягнувши його по повітрю, а здатність літати втратили вже в ході подальшої еволюції на ізольованому острові, де відсутні хижаки. Найближчими родичами тристанського пастушка виявилися американський чорний пастушок (Laterallus jamaicensis) і шпоровий пастушок (Porzana spiloptera) – обидва види трапляються на американському континенті.

 

Результати дослідження опубліковані в журналі Molecular Phylogenetics and Evolution.

» Всі новини