ОФІЦІЙНО ПІДТВЕРДЖЕНО ІСНУВАННЯ ЩЕ ОДНОГО ВИДУ КИТІВ

23.02.2021

ОФІЦІЙНО ПІДТВЕРДЖЕНО ІСНУВАННЯ ЩЕ ОДНОГО ВИДУ КИТІВ

 

Вчені офіційно підтвердили існування нового виду вусатих китів, який отримав назву смугач Райса (Balaenoptera ricei). Необхідні для цього дані вдалося добути завдяки мертвому киту, викинутому на узбережжя Флориди у 2018 році.

Популяція смугачів у північно-східній частині Мексиканської затоки відома вже давно, але зазвичай вважали, що це підвид смугача Брайда (Balaenoptera brydei). У 2008 році вчені з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США провели генетичний аналіз зразків тканин китів з цієї популяції і виявили значні відмінності від смугачів Брайда. Але для визнання нового виду необхідно було описати його анатомічні особливості, зокрема ключові для китів деталі будови черепа, а вбивати рідкісних тварин заради цього вчені, звичайно, не стали.

Шанс випав у 2018 році, коли рибалка виявив тіло мертвого кита довжиною 11,5 м, викинуте на берег у національному парку Евергейдс, на півдні Флориди. Щоб очистити скелет для вивчення, його закопали в землю на кілька місяців, а потім викопали і переправили в Смітсонівський інститут. Там виявили, що череп має характерні анатомічні відмінності від смугача Брайда, зокрема, в будові кісток у верхній частині черепа, що оточують дихало. Новий вид отримав назву на честь відомого дослідника китоподібних Дейла Райса.

За оцінками вчених, смугач Райса може важити до 13 тон і сягати довжини 12,8 метра, що дещо менше, ніж середні розміри смугачів Брайда. Його нинішня чисельність – менше 100 особин, з яких всього 17 досягли зрілого віку, що робить смугача Райса одним з найвразливіших китоподібних у світі. Основними загрозами для цього виду вважають зіткнення з суднами і збільшення підводних шумів у місцях проживання. Серйозно постраждала популяція під час розливу нафти з бурової платформи Deepwater Horizon у 2010 році, коли чисельність цих китів скоротилася на 22%. Вид вже включений у Червону книгу МСОП зі статусом «під загрозою зникнення», а також у список зникаючих видів США.

 

Опис нового виду опубліковано в журналі Marine Mammal Science

» Всі новини