ВЧЕНІ ЗʼЯСУВАЛИ, ЩО ЗМІНИ КЛІМАТУ ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗМІРИ ПТАХІВ

19.12.2021

Вплив людини та кліматичних змін можна помітити навіть у найглибших і незайманих частинах амазонських джунглів. Зростання температури та зниження вологості змінює місцеву дику фауну. Як показала нова робота біологів із Бразилії та США, за останні десятиліття розміри тіла птахів Амазонії зменшились, а розмах крил – збільшився.

Вітек Джірінек (Vitek Jirinec) зі співавторами зібрали інформацію  про більше ніж 15 тисяч зразків амазонських птахів, яких ловили, вимірювали і кільцювали під час польових експедицій, що проводили протягом останніх 40 років. Дані показали, що маса тіла більшості видів птахів зменшилася в середньому на 2%. Ці зміни простежуються незалежно від конкретного місця проживання, що дозволяє пов’язати їх із загальними, глобальними процесами.

Автори розглянули представників 77 видів, які живуть і в тінистих, прохолодних «нижніх рівнях» тропічного лісу, і на високих – сонячних та спекотних. Саме у других зміни розмірів виявляються особливо яскраво – мабуть, зменшення тіла дозволяє краще віддавати надлишок тепла та адаптуватися до жаркого клімату. Помічене у них і збільшення розмаху крил. Пояснити ці зміни дещо складніше. Можливо, зростання площі крила при зменшенні розмірів тіла забезпечує економічніший політ. Зусиль для цього потрібно менше, а значить, і організм розігрівається менше навіть за таких інтенсивних навантажень. "Птахи Амазонії надзвичайно точно пристосовані до свого середовища, - каже Філіп Стуфер (Philip Stouffer), один з авторів роботи, - і якщо всі особини в популяції стають навіть на кілька грамів легшими, це вкрай важливі зміни".

Втім, чи встигнуть птахи адаптуватися до стрімких змін клімату, – залишається великим питанням. Поки що шансів на це не так уже й багато.

Стаття опублікована у журналі Science Advances

» Всі новини