Що вбиває місцевих птахів у Гірських лісах Кауаї?

28.10.2016

Що вбиває місцевих птахів у Гірських лісах Кауаї?
 

Біолог Ебен Пекстон б᾿є на сполох про катастрофічне падіння нативних популяцій птахів на гавайському острові Кауаї. Дослідження його групи виявили винуватця: переносниками хвороби є комарі, які вторглися у гірські місця проживання птахів.
Дайан Тумі

Кілька місцевих видів лісових птахів, гавайського острова Кауаї надзвичайно знижують чисельність, в окремому випадку до 98 %, що загрожує їм зникненням. Причиною падіння чисельності, за даними недавнього дослідження в журналі Science Advances, є не чужорідні рослини або хижаки, а підвищення температури, яке дозволило комарам занести смертельну пташину малярію до високогірних оселищ птахів.

In an interview with Yale Environment 360, Eben Paxton,

Еколог-орнітолог з Геологічної служби США і провідний автор проекту, говорить – дослідження його групи показали, що протягом останнього десятиліття комарі дісталися плато Алакай, заражаючи птахів і штовхаючи їх «до переломного моменту».

Е. Пекстон наводить низку підходів до ліквідації комарів, у тому числі випускаючи опромінених безплідних самців і навіть, використовуючи генетично модифікованих москітів. На його думку, більшість птахів Кауаї знаходяться під загрозою. "Ми розглядаємо Кауаї, як систему раннього попередження для іншої частини острова," говорить він. "Якщо ми отримаємо право боротьби з комарами на Кауаї тоді, я бачу хороші перспективи щодо інших островів".

Тенденції семи видів місцевих лісових птахів шляхом порівняння результатів обстежень, зроблених на плато Алакай, виявили, що досить різке скорочення чисельності відбувається у шести видів гавайських квіткарок (Drepanidini). Починаючи з 1980-х років відбувається поступове зниження чисельності лісових птахів. Але це насправді прискорилося протягом останніх 10-12 років. З 2000 по 2012 рік, ми відмітили зниження 64 % основного ареалу птахів і зниження на 94 % здебільшого зовнішніх частин їхнього поширення. Деякі з цих видів в даний час існують в дуже малих локалітетах гірського лісу.

e360: Ви називаєте пташину малярію, яка передається немісцевими комарами, головним винуватцем і пов᾿язуєте падіння чисельності зі зміною клімату?

Е. Пакстон: Там дійсно сильний взаємозв᾿язок між температурою і поширенням захворювання. Ці високогірні ліси надто прохолодні для розвитку хвороб, а глобальне потепління дозволяє комарам рухатися дедалі вгору, над рівнем моря.
Дослідники, що працювали на висотах на плато Алакай протягом десятиліть ніколи не бачили москітів, незважаючи на те, що це дуже волога й болотиста місцевість. Останнім часом вони бачать москітів на плато, і ми бачимо збільшення й поширення захворюваності у птахів.

Приголомшливо дивитися на таблицю демографічних тенденцій у цих птахів. Два види, дійсно знаходиться на грані зникнення. За даними польових досліджень 2012 року, встановлено, що квіткарок виду ᾿Аkikiki Oreomystis bairdi, виявлено лише 468 особин, а  виду ᾿Аkeke᾿e Loxops caeruleirostris – 945 особин.

e360: Чи Ваше дослідження дасть відповідь про те, що повинно статися на інших островах?

Е. Пакстон: Тісний взаємозв᾿язок між поширенням захворювань і температурою, безумовно, свідчить про те, що хвороба буде продовжувати розповсюджуватися на всіх Гавайських островах. Чинники, які викликають зниження чисельності птахів на Кауаї, як очікується, досягнуть лісів Мауї та Гаваї у найближче десятиліття.

Ми розглядаємо Кауаї, як систему раннього попередження для іншої частини острова. Природоохоронне співтовариство відчуває стурбованість за цих птахів, тому стратегія, яку ми розробляємо для Кауаї тепер, буде застосовуватися на інших островах.
e360: З появою вірусу Зіка в районі Майамі, в даний час ведуться польові випробування з використанням пасток для комарів. Чи буде щось на зразок цього на Кауаї?

Е. Пакстон: Це можливо. Ми говорили про велику кількість різних підходів.

Можна було б працювати з опроміненими безплідними самцями, вивільняючти їх потім... Ці безплідні самці будуть конкурувати з «родючими» і ми сподіваємося, пригнічуватимують розмноження комарів. Потужніший підхід буде використаний з бактерією Wolbachia. Вона житиме в комарах, і якщо є два москіти з різними типами Wolbachia, які спаровуються, то отримані яйця москіта не будуть розвиватися. Цей план включатиме зараження чоловічих особин москітів Wolbachia, та звільнення їх в Кауаї. Третій підхід, генетична модифікація, яка призводить до того, що родючі самці схрещуючись з дикими самками, дають потомство, яке вмирає.

e360: Якщо зниження чисельності популяцій цих птахів продовжиться нинішніми темпами, то ці птахи можуть зникнути за три-п᾿ять років?

Е. Пакстон: Моя особиста думка, ми не маємо досить часу, щоб запобігти зникненню в дикій природі Аkikiki і Аkeke᾿e. Є надія на те, що ми відловимо частину птахів, а потім, можливо, через 10 років, коли популяції комарів будуть пригнічені, ми зможемо знову повернути їх у природне середовище.

Стратегії, які ми розробляємо зараз на Кауаї, навіть якщо це занадто пізно для деяких видів, - нам необхідні для збереження багатьох інших….

Повне інтерв᾿ю англійською мовою знаходиться на сайті: http://e360.yale.edu/feature/what_is_killing_native_birds_in_the_mountain_forests_of_kauai/3036/

» Всі новини